Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


September 2007


FINANSLOVEN: små fjer


Finanslovsændringerne for 2008 er som små fjer. Alligevel lykkes det for ministeren at blæse beløbene op til det mangedobbelte.

Regeringens forslag til Finanslov for 2008 er den mest initiativløse i denne regerings levetid. Hvor de første finanslove fra VK-regeringens side kunne anskues som "dynamiske" eller "opgør med vanetænkning", kan de senere finanslove bedst kategoriseres som "plejer". Finanslovsforslaget for 2008 er det absolut mest initiativfattige.

I VK-regeringens tidlige år gjorde man en dyd ud af at fortælle, når der skulle spares på kulturområdet. I de senere år har man gjort, hvad der er muligt for at give indtryk af at Finansloven er en gavebod. Små fjer bliver til store høns. Således også i 2008.

I realiteten er der kun to nye element i forslaget for 2008. Begge er indenfor idrætsområdet, hvor man afsætter 2,6 mio kr. til et internationalt sportsår i Danmark i 2009 og 22,5 mio kr. til handlingsplanen for at tiltrække store idrætsbegivenheder til Danmark.

I Kulturministerens pressemeddelelse om Finansloven for 2008 skrues begge bevillinger ganske meget op.

Om 2009-sportsåret står, at der afsættes i alt 9,8 mio kr. til formålet. Uden at man nævner, at der kun afsættes 2,6 mio kr. i 2008.

Om de større idrætsbegivenheder står at man i alt afsætter 260 mio. kr., "hvilket svarer til 65 mio. kr. årligt over en 4-årig periode" (tak til ministeriet for hjælpen med at dividere 260 med 4:-).

Man nævner ikke, at den konkrete finanslovsbevilling i 2008 foreslås til 27,5 mio. kr. Og man nævner slet ikke, at 150 mio. kr. ud af de 260 mio. kr. stammer fra kilder udenfor Kulturministeriets finanslovsdel, primært tipsmidlerne.

Forlængelse af bevillinger

Mange politiske aftaler indgås for 3-4 årige perioder, hvorefter aftalerne evalueres, revurderes eller tages op til fornyet politisk diskussion. I de fleste tilfælde forlænges aftalerne uden videre ændringer.

Blandt de aftaler, der udløber i 2008, er en række merbevillinger til teatre: Det Kgl. Teater, Københavns Teater, Den Jyske Opera og Aalborg Teater. I Finanslovsforslaget for 2008 lægges op til at disse bevillinger skal fortsætte i yderligere 4 år.

Disse 4-årlige puljer med merbevillinger giver gode retoriske muligheder i pressemeddelelser. Man må således forestille sig at dette løft til teatrene kan videreføres igen om 4 år. Og de puljer der udløber efter 2008 vil sikkert give pressemeddelelser om forlængelse ved Finansloven for 2009. Egentlig er det underligt, at man ikke på samme måde gør opmærksom på at de politisk aftale besparelser videreføres næste år...

I princippet kunne man jo også skrive pressemeddelelser om alle de 1-årige bevillinger som forlænges år efter år. Det gælder jo næsten hele Finansloven.

Set fra kulturlivets side er de eneste reelle ændringer i Finansloven for 2008 en merbevilling på 2,6 mio. kr. til 2009-sportsåret og 27,5 mio kr. til handlingsplanen om større idrætsbegivenheder. I alt en merbevilling på 30,1 mio kr. i 2008 i Finansloven for 2008.

Set fra ministerens side, ifølge hans pressemeddelelse, er de samlede merbevillinger på godt 400 mio. kr.

Kulturlivet oplever en forbedring på 30 mio. kr. i 2008. Kulturministeren er klar til at gå på valg med 400 mio. kr. forbedringer.

Der er vist god grund til at virkeligheden ofte opleves ganske forskelligt, afhængigt af hvilken side af bordet man sidder ved.

Læs også:
Fra arkivet:
20 millioner sparet, basta!

Søndag Aften 09/2007

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 




Samlet oversigt over Søndag Aftens CulturCronikker 1997-2007






 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.